Akadálymentesítés

Az oldalt üzemelteti:

Támogatók:

Tárhelyet biztosítja:

Látogatottság

4.png2.png0.png2.png5.png
Ma4
Tegnap3
Ezen a héten11
Ebben a hónapban75
Összes42025

Látógató Infó

  • IP címe: 212.52.180.147
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Ki van Jelen

1
Online

2018. április 26. csütörtök, 15:21

Cikkek,Dokumentumok

A 2014. március 15-én hatályba lépett az Új Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban Ptk.) szabályai jelentősen módosították a civil szervezetekre vonatkozó szabályokat. Valamennyi civil szervezet vonatkozásában alkalmazni kell a Ptk. Harmadik Könyvének I-V. Címében foglalt általános, továbbá egyesületek esetében a VII-IX. címben és alapítványok esetében a XXII-XXVII. címben foglalt rendelkezéseket.

 

Bővebben: Figyelem! (az új Ptk. rendelkezéseinek alkalmazása)

Az „Adatvadász” fedőnevű sorozatunk célja az volt, hogy minél több civil megismerje a közérdekű adatok jelentőségét, fogalmát és a hozzáférési lehetőségeket. Tisztáztuk, hogy az adatkezelő szervet adatkérésével bárki megkeresheti – azt 15 napon belül kell teljesíteni. Vagy 8 napon belül lehet megtagadni.

Jogos a megtagadás, ha az adatot nem az adatkezelő szervtől kérte, ha a közérdekű adat nem hozzáférhető vagy ha a kérése beazonosíthatatlan.

Az adatkezelő Szervtől – mivel ez neki munka - lelkesedést ne várjon, az Infotv-ben behatárolt megtagadási okokat azonban senki nem értelmezheti kiterjesztően. Ha a kért iratokból (adatokból) csak meghatározott adatok minősülnek titkosnak, akkor azok kiemelése után a többi adat hozzáférhetőségét biztosítani kell - a kiemelt (titkos) adatok helyettesítésére az adatkezelő nem köteles.

Bővebben: Adatvadászat 5.

Az előző részekben azt tárgyaltuk, hogy miképpen tudja a kíváncsi polgár, civil szervezet a számára fontos közérdekű információkat az adatgazdától „hivatalosan” megszerezni. Mint láttuk, ez egy célirányos beadvánnyal bárki, ingyen megteheti.

Bővebben: Adatvadászat 4.