Akadálymentesítés

Az oldalt üzemelteti:

Támogatók:

Tárhelyet biztosítja:

Látogatottság

4.png2.png0.png2.png5.png
Ma4
Tegnap3
Ezen a héten11
Ebben a hónapban75
Összes42025

Látógató Infó

  • IP címe: 212.52.180.147
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Ki van Jelen

1
Online

2018. április 26. csütörtök, 15:36

Kedves Civil Szervezetek!

A 2011. évi CLXXV. tv. 2014. május 31-ig adott határidőt a törvényben előírt új közhasznúsági feltételek megteremtésére és a kérelem törvényszékhez való benyújtására.

A Köthasznú- S.O.S. sorozatban próbáltam segítséget adni a legsürgetőbb feladatok elvégzéséhez. Az első négy részben a létesítő okirat módosításához, legutóbb pedig a közhasznúsági kérelem benyújtásához küldtem technikai tanácsokat.  Tehát hogy mit, hogyan kell dokumentálni május 31-ig azon szervezeteknek, akik úgy döntöttek, hogy közhasznúak kívánnak maradni.

A civil szervezetektől beérkezett számos visszajelzés, kérdés alapján szükségét látom még egy rövid – utolsó pillanatban is hasznos technikai S.O.S. rész elküldésének. 

Közhasznú S.O.S. 6

A létesítő okiratokhoz:

Egységes szerkezetben, a szövegbeli változások látható kiemelésével kell benyújtani. A megküldött záradékkal ellátva, elnök /alapító által aláírva + két tanúval hitelesítve.

Közgyűlési jegyzőkönyvhöz (egyesületnél):

Nem kell minden egyes javítást megszavaztatni. Elég fejezetenként a főbb változtatásokat kiemelni, azokat elfogadtatni, majd a végén az egészet egységes szerkezetben.

Figyeljenek arra, hogy az alapszabály változtatás elfogadása a legtöbb szervezetnél minősített többséget igényel. A jegyzőkönyvet két hitelesítő írja alá.

Tisztségviselői nyilatkozatok:

Értelemszerűen kitülteni, letanúztatni.

Közhasznúsági mellékletek:

Csatolni kell a szervezet két évre vonatkozó pénzügyi beszámolóját, mérlegét és közhasznúsági mellékletét (PK 142 nyomtatvány). A 2013. évre vonatkozót feltehetően most fogadtátok el, a korábbiakat annak idején már az OBH-nál letétbe helyeztetek. Most ismét ki kell nyomni és a kérelemhez csatolni.

Képviselői nyilatkozat a közhasznúságról:

Kinyilatkoztatni, hogy a hogy a civiltörvény 32.§ /4/ és /5/ bek.-ben foglaltak alapján pontosan mely jogszabályhelyre alapozzák szervezetük közhasznúságát. A letétbe helyezett közhasznúsági mellékletek (PK 142) végén már meg kellett jelölni, itt erről nyilatkozni kell.

Változás bejelentő  –lentő nyomtatvány (egyesületi, alapítványi)

A kitöltési útmutató szerint értelemszerűen kitölteni, de csak akkor, ha a létesítő okiratot megváltoztattok, vagy egyéb bejegyzett adatok változását kell bejelenteni.

  

Figyelem!

1.    A 1. pontnál az eljáró bíróságot tiszteljük meg azzal, hogy nevén nevezzük.  A megyei bíróságok megszűntek, a nyilvántartást vezetők neve most Győri (Szombathelyi, Zalaegerszegi) Tör vényszék.

2.    A létesítő okirat változásainak lényegét a 18 ill. 20 rovatokban kell feltüntetni

A 18. rovatba kérem megjelölni a régi, törölni kért alapszabályt:

                Alapszabály (alapító okirat)  kelte:     2009. április 1. TÖRÖLNI!

A 20-as rovatba értelemszerűn az újat:

                Alapszabály (alapító okirat) kelte :    2014. május 20.  ÚJ ADAT!

Értelemszerűen itt kell feltüntetn i (kóddal együtt) a többi adatot is  – amennyiben a változtatási kérelem egyéb (bejegyezést érintő) adatot is érint.

3.   A másik űrlap maga a közhasznúsági jogállás elismerését kezdeményező nyomtatvány, ott ilyen probléma nincs. Ez egyesületeknek, alapítványoknak azonos tartalmú.

4.   A fenti kérelmeknél egyesületnél/szövetségnél a bejegyzett képviselő alapítványoknál viszont az alapító(k) a kérelmező. A két tanú hitelesítése mindegyik kérelemnél alapvető.

5.  A kitöltött dokumentumokat 1-1 eredeti példányban kell a szervezet nyilvántartását vezető törvényszéknek megküldeni vagy a civil irodájukban személyesen leadni. Ez utóbbi esetben hasznos dolog egy másodpéldányt is vinni, azon az iroda igazolja a dokumentumok  átvételét.

Újat írni már nem lesz időm, akinek kérdése van hívjon telefonon,vagy írjon az alábbi címre:

 

 

                                                                              Jó munkát kíván:                     dr.Kalas György

                                                                                                                             Ökológiai Stúdió Alapítvány

                                                                                                                             Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Mellékletek:
Fájl letöltése (KözhasznúKv.S.O.S.-6.pdf)KözhasznúKv.S.O.S.-6.pdf[ ]234 kB