Akadálymentesítés

Az oldalt üzemelteti:

Támogatók:

Tárhelyet biztosítja:

Látogatottság

4.png2.png0.png1.png0.png
Ma1
Tegnap3
Ezen a héten19
Ebben a hónapban60
Összes42010

Látógató Infó

  • IP címe: 212.52.180.147
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Ki van Jelen

1
Online

2018. április 21. szombat, 11:13

TISZTELT CIVIL SZERVEZET!

A „Közhasznúság S.O.S.” sorozatban igyekeztem gyakorlati tanácsokkal segíteni azokat a civil szervezetek, amelyek eleget akartak tenni a közhasznúsági státuszuk megtartására előírt új feltételeknek.

Súlyponti kérdésként a létesítő okiratok módosítására koncentráltam. Arra, hogy azok összhangban legyenek az új civil törvényben illetve az új Ptk-ban foglalt rendelkezésekkel.

Ez utóbbival kapcsolatban nehézségként jeleztem, hogy amíg nincs kialakult gyakorlat a bíróság elvárásaival kapcsolatban, addig nehéz használható tanácsokat adni Ettől függetlenül arra biztattam mindenkit, hogy a megadott minták és legjobb tudása szerint „modernizálja” létesítő okiratát és határidőre nyújtsa be azt jóváhagyásra.

 

MI VÁRHATÓ?

A május 31-i beadási határidő letelt. Amikor megkapom a bíróságtól az adatokat majd jelzem, hogy hány szervezet kérelmezte sikerrel a közhasznúságot. A megmaradt hiányosságok kijavítására – ha egyéb probléma nincs – a bíróság hiánypótlást fog küldeni, pontosan megjelölve a további teendőket. Értesüléseim szerint ez a nyári szünet miatt kb. 2-3 hónap múlva várható.

Amelyik civil szervezet nem éltek a lehetőséggel, azok közhasznúsági besorolása június 1-el megszűnt – előbb utóbb erről a hivatalos papírt is megkapják. A feltételek teljesítése és igazolása esetén természetesen később „visszaszerezhetik” közhasznúságukat.


ÚJ TEENDŐK – MINDEN CIVIL SZERVEZETNEK

A nem közhasznú civil szervezeteknek „alapszabályi teendőjük” most nem volt.

Van azonban egy minden civil szervezetre (tehát alapítványra és egyesületre, közhasznúra és nem közhasznúra) érvényes törvényi előírás 

Mégpedig az, hogy a létesítő okiratokat 2016. március 15-ig összhangba kell hozniuk a hatályos jogszabályok rendelkezéseivel (tehát a civil törvényével és az új Ptk-éval). Ezt követően működni csak Ptk. rendelkezéseinek megfelelően lehet (Ptk. 11.§ /3. bek).

A 2016. március 15. az véghatáridő. Tehát aki a valamilyen okból (pl. székhelyváltozás, képviselő személyének változása, a szervezet céljának módosítása) előbb kérelmez bírósági módosítást, az csak akkor számíthat sikerre, ha létesítő okiratuk minden rendelkezése már a benyújtáskor összhangban van a hatályos törvényi szabályozással.


KÉRÉS:

Természetesen továbbra is szeretnék segíteni. Ehhez két dolog szükséges:

1.       Szeretnék a civil szervezetektől visszajelzéseket kapni, hogy a közreadott civil tájékoztatókat, mintákat igénylik-e? Az eddigi megküldött anyagokban találtak-e hasznos (hasznosítható) információkat?

2.       Szeretném, ha a törvényszéktől jövő hiánypótlási felhívásokat eljuttatnák nekünk. Ezek felhasználásával – miként korábban - ismét tudok majd közzétenni egy olyan összeállítást, amelyből kitűnik, hogy milyen változtatásokat kell végrehajtanunk az alapszabályokon (alapító okiratokon) ahhoz, hogy az megfeleljen az új Ptk. elvárásainak?

 

 

Köszönettel,

dr. Kalas György / civil jogsegély

Ökológiai Stúdió Alapítvány

9028 Győr, Vándor u.9.

 

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.:

Mellékletek:
Fájl letöltése (közhasznúsági tovább.pdf)közhasznúsági tovább.pdf[ ]226 kB