Akadálymentesítés

Az oldalt üzemelteti:

Támogatók:

Tárhelyet biztosítja:

Látogatottság

4.png2.png0.png2.png5.png
Ma4
Tegnap3
Ezen a héten11
Ebben a hónapban75
Összes42025

Látógató Infó

  • IP címe: 212.52.180.147
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Ki van Jelen

1
Online

2018. április 26. csütörtök, 15:25

A 2014. március 15-én hatályba lépett az Új Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban Ptk.) szabályai jelentősen módosították a civil szervezetekre vonatkozó szabályokat. Valamennyi civil szervezet vonatkozásában alkalmazni kell a Ptk. Harmadik Könyvének I-V. Címében foglalt általános, továbbá egyesületek esetében a VII-IX. címben és alapítványok esetében a XXII-XXVII. címben foglalt rendelkezéseket.

 

A fenti időpontot követően alapított civil szervezeteket kizárólag ezen új szabályok alapján lehet csak létrehozni és működtetni.

Az új Ptk. hatálybalépésekor a nyilvántartásba már bejegyzett egyesület és alapítvány is köteles a létesítő okiratát úgy módosítani, hogy az megfeleljen az új Ptk. rendelkezéseinek. Ezen kötelezettséget elegendő azonban az első létesítő okirat módosítás alkalmával, de legkésőbb 2016. március 15-ig.

A létesítő okirat módosítása egyesületek esetében közgyűlési hatáskör. Figyelemmel a várható hiánypótlásokra, célszerű tehát az alapszabály módosításáról való döntést az egyébként is esedékes (általában májusi) közgyűlésre előkészíteni.   

A létesítő okiratok új Ptk-hoz való igazítását az egyes törvényszékek gyakorlata is nagyban alakítja. A tapasztalatok begyűjtése után ezen a honlapunkon, továbbá fogadóóráinkon, illetve e-mailben folyamatosan szándékozunk majd ehhez segítséget nyújtani.

Addig is az alábbi (szegedi honlapon megjelent) tájékoztatót ajánljuk a civilek figyelmébe: http://szegeditorvenyszek.birosag.hu/node/334

 

 

Cím: 
Ökológiai Stúdió Alapítvány
9028 Győr, Vándor u.9.
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.