Akadálymentesítés

Az oldalt üzemelteti:

Támogatók:

Tárhelyet biztosítja:

Látogatottság

4.png2.png0.png2.png5.png
Ma4
Tegnap3
Ezen a héten11
Ebben a hónapban75
Összes42025

Látógató Infó

  • IP címe: 212.52.180.147
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Ki van Jelen

1
Online

2018. április 26. csütörtök, 15:24

A jogsegélyszolgálatunknál szaporodó megkeresések statisztikája jól jelzi, hogy a civileket most leginkább a létesítő okiratuk új Ptk-hoz való igazítása foglalkoztatja. Nem ok nélkül.

Mint az (majdnem) közismert, a bejegyzett, működő civil szervezetek legkésőbb 2016. március 15-ig kötelesek az illetékes törvényszékhez benyújtani az új Ptk-val., illetve „civil törvénnyel” összhangban hozott létesítő okiratukat. És ez ez mindenkire érvényes: tehát egyesületre, szövetségre, alapítványra – közhasznúra és nem közhasznúra egyaránt. Persze csak akkor, ha úgy gondolja a jövőben is érdemes civil szervezetként működni.

Van, aki már túl van rajta, de a tapasztalat szerint sokan félnek, vagy lusták nekirugaszkodni. Egyik sem jó taktika. A feladat valóban nem könnyű – amit (az eddigi hiánypótlási eljárások szerint) tovább bonyolít az egyes bíróságok eltérő értelmezési és eljárásjogi gyakorlata. Persze odáig is el kell jutni.

Megismétlem korábbi tanácsomat: ne várjatok az utolsó pillanatig!

A legtöbb szervezet májusban egyébként is rendes közgyűlést tart, tűzzétek tehát napirendre a módosított alapszabályok elfogadását és kezdeményezzétek a változások bírósági átvezetését (alapítványoknál ez az alapító dolga). Ha a kérelmet az előírt dokumentumokkal júniusban beadjátok, a törvénykezési szünet miatt ősznél előbb nemigen foglalkoznak majd vele. Aztán várhatóan úgy is visszaadják majd hiánypótlásra. Viszont így megúszható a dolog egy rendkívüli közgyűléssel…

dr. Kalas György / jogsegélyszolgálat