Akadálymentesítés

Az oldalt üzemelteti:

Támogatók:

Tárhelyet biztosítja:

Látogatottság

4.png2.png0.png2.png5.png
Ma4
Tegnap3
Ezen a héten11
Ebben a hónapban75
Összes42025

Látógató Infó

  • IP címe: 212.52.180.147
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Ki van Jelen

1
Online

2018. április 26. csütörtök, 15:19

Civilnek lenni - civilnek maradni

Kérdésekre válaszolva: Mit jelent pontosan a 2016. március 15-i határidő? Addig végre kell hajtani a szükséges változásokat és van még 60 nap, hogy beadjuk jóváhagyásra a törvényszéknek - avagy március 15.-ig ténylegesen be is kell adni a változtatási kérelmet?

Válasz: A nyelvtani értelmezés szerint az új Ptk-hoz való összhangot március 15.-ig kell megteremteni, vagyis ez feltehetően nem beadási határidő. Van azonban törvényszék, amelyik a második álláspontot képviseli. Az egységes jogértelmezés tehát sajnos itt is hiányzik. Ami – mivel alapvetően fontos kérdésről van szó – nyilván nem maradhat így. Előbb-utóbb egységes álláspont születik. A tanácsom ebben a helyzetben mindenképpen az, hogy a biztonság kedvéért mindenki igyekezzen úgy, hogy a változtatási kérelmét március 15-ig a törvényszéknek (a szükséges mellékletekkel együtt) benyújtsa.   

Ebben a részben elsősorban a tagok jogaival-kötelezettségeivel, illetve a tagsági jogviszony keletkezésével, megszűnésével foglalkozunk (mivel az alapítványoknak nincs tagsága, a 6 -11. pontok elsősorban az egyesületeket érinti).

Bővebben: Civilnek lenni – civilnek maradni 3. rész

A munka megkezdésekor – egy nagy lélegzetvétel után - tehát a régi létesítő okiratot és a két alapvető jogszabályt kell magunk elé tenni.

Az egyik a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.). Itt a jogi személyekre vonatkozó általános rendelkezéseket kell fellapozni, melyek a Harmadik Könyv 3:1-3:48. §-aiban jelennek meg. Ehhez képest speciálisak az egyesületeket tárgyaló 3:63-3:87. §-ok, valamint a könyv végére tett, alapítványokra vonatkozó 3:378-3:404. §-ok.

A másik érintett jogszabály az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv. – az un.  „civiltörvény”). 

Bővebben: Civilnek lenni – civilnek maradni 2. rész

A 2014. év márciusától hatályos új Ptk. alaposan újraszabályozta az egyesületekre és alapítványokra vonatkozó rendelkezéseket. Ezek létesítő okiratokba való beépítésére a Ptk.-t hatályba léptető 2013.évi CLXXVII. törvény (Ptké.) maximum két év laufot adott. Magyarul: 2016. március 15-ig minden civil szervezet köteles létesítő okiratát a Ptk. rendelkezéseihez igazítani! Az átdolgozásnál értelemszerűen biztosítani kell a létesítő okirat és a 2011.évi CLXXV. törvény („civiltörvény”), valamint más hatályos jogszabályok összhangját is.

Bővebben: Civilnek lenni – civilnek maradni 1. rész   

Mint az (majdnem) közismert, a bejegyzett, működő civil szervezeteknek legkésőbb 2016. március 15-ig létesítő okirataikatösszhangba kell hozniuk az új Ptk, illetve a „civiltörvény” rendelkezéseivel. És ez mindenkire érvényes: tehát egyesületre, szövetségre, alapítványra – közhasznúra és nem közhasznúra egyaránt.

Aki határidőre nem lép, azt előbb-utóbb törlik.

A várható eredmény pedig a civil szervezetek számának radikális csökkenése – ami egyébként nem áll távol a nem egyszer kinyilvánított politikai szándéktól.  

Bővebben: Civilnek lenni – civilnek maradni