Akadálymentesítés

Az oldalt üzemelteti:

Támogatók:

Tárhelyet biztosítja:

Látogatottság

4.png2.png0.png2.png5.png
Ma4
Tegnap3
Ezen a héten11
Ebben a hónapban75
Összes42025

Látógató Infó

  • IP címe: 212.52.180.147
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Ki van Jelen

1
Online

2018. április 26. csütörtök, 15:30

A 2011. évi CLXXV. „civil törvény” újra szabályozta a civil szervezetek közhasznúságának szabályait. Ennek értelmében aki eddig is közhasznú (vagy kiemelten közhasznú) volt, annak 2014. május 31-ig kezdeményeznie kell az új törvényi feltételeknek megfelelő közhasznúsági  nyilvántartásba vételét. Persze csak akkor, ha közhasznú akar maradni.

A határidő tehát két éve ismert és nemsokára lejár. A tapasztalatok szerint a civilek döntő többsége – holott jogvesztő határidőről van szó – sajnos az utolsó pillanatra halogatta a dolgot.  

Ez senkinek sem jó. Igaz ugyan, hogy beadási és nem elbírálási dátumról van szó - de az adminisztratív feltételek megteremtése, igazolása meglehetősen macerás és (főleg az egyesületeknél) időigényes dolog. Nehéz helyzetbe kerülnek a bíróságok is, hiszen az utolsó pillanatban várható beadvány-dömping feldolgozása lehetetlen helyzetbe hozza őket.

Tudnivalók:

A kérelmet benyújtani az erre rendszeresített blanketta kitöltésével lehet – letölthető a www.birosag.hu oldalról. Ugyanonnan levehető a kitöltési útmutatója is. A kitöltött kérelmet természetesen mindenkinek a szervezetét nyilvántartásba vevő törvényszéknél (volt megyei bíróságnál) kell benyújtania.

A kérelemhez minden esetben  mellékelni kell:

-          a hatályos jogszabályoknak  megfelelő működést tanúsító, átdolgozott Alapszabályt (alapítványoknál Alapító Okiratot). Természetesen egységes szerkezetben, a változtatások megfelelően kiemelésével, záradékkal ellátva.

-          egyesület esetében az Alapszabályt elfogadó közgyűlés jegyzőkönyvét + jelenléti ívét (rajta a szervezet neve, közgyűlés időpontja, részvevők neve+lakcíme+aláírása)

-          és a vezető  tisztségviselőknek az  új elvárásoknak megfelelő összeférhetetlenségi és tisztségvállalási nyilatkozatait

A létesítő okirat módosítás miatt egyidejűleg be kell nyújtani az egyesület/alapítvány változás nyilvántartásba vétele iránti kérelemét is (szintén a www.birosag.hu honlapról tölthető le), 

továbbá csatolni kell az elmúlt két év (2012 és 2013) közhasznúsági mellékletét  is (ez az, amit az elmúlt időszakban már be kellett küldeni az OBH-nak). 

Figyelem! A bíróságnak minden iratot teljes bizonyító erejű magánokiratként kell beadni – magyarul két tanúval leigazoltatva vagy ügyvéddel ellenjegyeztetve.

A tapasztalat szerint ugyan a bírósági nyomtatványok értelmezése/kitöltése sem könnyű, a legtöbb problémát az alapszabály változtatása jelenti. Már csak azért is, mert az nagy körültekintést igényel, hiszen sok közhasznú szervezetnek 10-12 éves  az alapszabálya, így értelemszerűen nem tartalmazza a bíróság által megkövetelt egyéb elvárásokat sem. A helyzetet bonyolítja, hogy március 15-én hatályba lép az új Ptk., így az után a bíróság már a Ptk. szabályozásnak való megfelelőséget is vizsgálja. Aztán jogász legyen a talpán, aki kipepecseli, hogy a Ptk.-ban átláthatatlanná kevert civiljogi rendelkezések közül mit kell majd a létesítő okiratokban kötelezően megjeleníteni.

Ami az előkészületeket illeti: ne feledjük, hogy az elkészült, módosított alapszabályt a közgyűléssel előbb el kell fogadtatni és az ezt igazoló jegyzőkönyvvel együtt lehet beadni a bíróságnak. Alapítványnál valamivel könnyebb a helyzet, ott ugyanis nincs közgyűlés  (a módosításokról az alapító dönt).

És még valami: aligha várható, hogy egy közhasznúsági bejegyzés hiánypótlás nélkül menjen  Ami viszont újabb javítást, újabb közgyűlést jelent majd. 

Hogy mit és hogyan kell egy közhasznú alapszabályban az új civiltv. elvárásai szerint szabályozni– ahhoz a csatolt melléklet ad némi segítséget.

Az új közhasznúsági szabályozással, bejegyzéssel kapcsolatos teendőkről az alábbi honlapokon szerezhető be részletesebb tájékoztató:

Ökotárs Alapítvány: http://civiljogok.hu/utmutato/kozhasznu-szervezetek-uj-szabalyok

NIOK:                    http://nonprofit.hu/kozhasznusag-megszerzese

További kérdéseikkel keressék meg tanácsadó kollégánkat, vagy keressenek fel minket valamelyik fogadónapunkon!

dr. Kalas György

Ökológiai Stúdió Alapítvány, Győr

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Csatolva: Milyen feltételeknek kell megfelelniük a közhasznú szervezetek létesítő okiratának?

Mellékletek:
Fájl letöltése (KÖZHASZNÚSÁGielvárások.pdf)Közhasznúsági elvárások[ ]371 kB