Akadálymentesítés

Az oldalt üzemelteti:

Támogatók:

Tárhelyet biztosítja:

Látogatottság

4.png2.png0.png2.png5.png
Ma4
Tegnap3
Ezen a héten11
Ebben a hónapban75
Összes42025

Látógató Infó

 • IP címe: 212.52.180.147
 • Browser: unknown
 • Browser Version: unknown
 • Operating System: unknown

Ki van Jelen

1
Online

2018. április 26. csütörtök, 15:20

Részvétel a döntéshozatalban

Tisztelt Civil Szervezet!

Az Állampolgári Részvétel Hetéhez (ÁRH) kapcsolódóan az Ökológiai Stúdió az alábbi közreműködési lehetőségre hívja fel a figyelmet:

2.sz. akciónk:

Az alkotmányos demokrácia egyik alapkövetelménye az államhatalom működésének átláthatósága, a közérdekű adatok nyilvánossága - ami viszont elképzelhetetlen az aktív, jogaikat gyakorló civilek nélkül. Történelmileg úgy alakult, hogy a zöld szerveztek számára – a környezeti veszélyek megelőzése, a társadalmi bázis biztosítása okán - különösen fontos a közérdekű adatok ismerete. Az ÁRH időpontja például jó alkalom, hogy a most leköszönő önkormányzatoktól még megkérhessük a környezet állapotával kapcsolatos általános aktuális adatokat (pl. a település 2013 évi „Környezeti jelentését”), vagy megszerezhessük az egyes konkrét beruházásokat megalapozó környezeti vizsgálatokat, szerződéseket, környezeti hatásokkal kapcsolatos dokumentumokat.

Bővebben: Állampolgári Részvétel Hete - 2. sz. akció

Az állampolgárnak, civil szervezetnek ahhoz, hogy részt vegyen egy őt érintő vagy érdeklő eljárásban  információkra van szüksége. Az információkat beszerezheti maga is - ha elolvas minden közleményt, elmegy minden bizottsági ülésre, közgyűlésre…

Ami időigényes és fárasztó, ráadásul sok információt a döntéshozó eltitkol, vagy a lényegét érthetetlenül kódolja.

A civil szervezetek információszerzését hivatott megkönnyíteni – a jelenleg még hatályos- 187/2009.(IX.10.) sz. Kormányrendelet. A rendelet lehetővé teszi a civil szervezetek számára, hogy – regisztrálásuk után – automatikusan elektronikus értesítést kapjanak a működési területüket és tevékenységüket érintő hatósági eljárások megindításáról. Az értesítés után a civil szervezetek maga dönthetik el, hogy miképpen hasznosítják a megkapott információt: mozgósítják az érintett polgárokat, lobbi tevékenységbe kezdenek, esetleg maguk jelentkeznek be ügyfélnek. 

Bővebben: Állampolgári Részvétel Hete - 1. sz. akció

Mérvadó jogszabály: 187/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet
a közigazgatási hatósági eljárás megindulásáról szóló értesítés érdekében vezetett elektronikus adatbázis létrehozásáról, vezetéséről, valamint az adatbázis alapján történő értesítésről

Összefoglalás: A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala … a kormányzati portálról bárki számára ingyenesen, korlátozás nélkül elérhető, nyilvános elektronikus adatbázist működtet azokról a civil szervezetekről, amelyek az eljárás megindításáról szóló, adatbázis alapján történő értesítés érdekében adataikat elektronikus úton bejelentették.

A bejelentkezéshez az alábbi honlapra kell belépni: www.nevjegyzek.magyarorszag.hu

A bejelentkezés menete:A „SEGÍTSÉG” - menüpont részletesen leírja a teendőket, ennek rövid lényege:

 1. Első lépésben meg kell győződni arról, hogy számítógépünkön telepítve van-e a JAVA futtatókörnyezet. Ha nincs, akkor elvileg erről a honlapról is letölthető a program („TÖLTSE LE A KITÖLTŐPROGRAMOT!” - menü), gyakorlatilag azonban ez jelenleg nem működik, így a NAV honlapján lehet ilyen programot elérni.
 2. A következő lépésben le kell tölteni a számítógépre a bejelentkezési nyomtatványt („TÖLTSE LE A NYOMTATVÁNYT!” - menüpontra kattintva).
 3. A nyomtatvány telepítése után a nyomtatványkitöltő program segítségével kitölthető a két lapból álló bejelentkezési dokumentum. (Ehhez kell a nyomtatványkitöltő program használatában való jártasság!)
 4. A dokumentum első lapján a szervezet adatait lehet megadni, illetve itt kell megjelölni a működési területet is. A második lapon egy listából kell kiválasztani, hogy milyen hatósági eljárásokról kérünk értesítést. 
  Tanács: gondoljuk át, hogy valójában mi érdekes a szervezet számára. Ha túl nagy működési vagy tevékenységi területet jelöltök meg, akkor túl sok értesítés jöhet (igaz, később a bejelentkezési adatok korrigálhatók). 
 1. A kitöltött nyomtatványt az ügyfélkapun keresztül lehet beküldeni amagyarorszag.huweboldalra. (Ehhez az ügyfélkapu használatában való jártasság szükséges!)
 1. Az egyes eljárásokkal kapcsolatos részvételi lehetőségekről olvashattok az Ökológiai Stúdió „Nyugat-dunántúli Üvegzsebkönyv” c. kiadványában.

Az érdeklődőknek szívesen megküldjük postán, vagy letölthető az alábbi linkkel: http://civilkontroll.gyor.hu/attachments/article/913/uvegzseb_belso_press.pdf

Az eljárásokban való részvételhez, az ügyfél bejelentkezéshez szükséges iratminták megtekinthetők, levehetők az alábbi linkkel: http://civilkontroll.gyor.hu/index.php/uvegzsebkonyv

 

                                                                                  Horváth Ferenc – dr. Kalas György

                                                                                  Ökológiai Stúdió Alapítvány

                                                                                  9028 Győr, Vándor u.9.
                                                                                  e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.