Akadálymentesítés

Az oldalt üzemelteti:

Támogatók:

Tárhelyet biztosítja:

Látogatottság

4.png2.png0.png2.png5.png
Ma4
Tegnap3
Ezen a héten11
Ebben a hónapban75
Összes42025

Látógató Infó

  • IP címe: 212.52.180.147
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Ki van Jelen

1
Online

2018. április 26. csütörtök, 15:32

Tisztelt Civil Szervezet!

Az Állampolgári Részvétel Hetéhez (ÁRH) kapcsolódóan az Ökológiai Stúdió az alábbi közreműködési lehetőségre hívja fel a figyelmet:

2.sz. akciónk:

Az alkotmányos demokrácia egyik alapkövetelménye az államhatalom működésének átláthatósága, a közérdekű adatok nyilvánossága - ami viszont elképzelhetetlen az aktív, jogaikat gyakorló civilek nélkül. Történelmileg úgy alakult, hogy a zöld szerveztek számára – a környezeti veszélyek megelőzése, a társadalmi bázis biztosítása okán - különösen fontos a közérdekű adatok ismerete. Az ÁRH időpontja például jó alkalom, hogy a most leköszönő önkormányzatoktól még megkérhessük a környezet állapotával kapcsolatos általános aktuális adatokat (pl. a település 2013 évi „Környezeti jelentését”), vagy megszerezhessük az egyes konkrét beruházásokat megalapozó környezeti vizsgálatokat, szerződéseket, környezeti hatásokkal kapcsolatos dokumentumokat.

 

Az Infotv. szerint az adatkezelő szerveknek kötelessége lehetővé tenni, hogy az általuk kezelt (és megismerhető) közérdekű adatokat bárki, indoklás nélkül megismerhesse. Közérdekű adatnál lényegtelen, hogy az adatkérő mi célból igényli az adatot és mit akar azzal kezdeni. Azzal azonban számolnia kell, hogy a Szerv megszokásból, tájékozatlanságból gyakran másképp gondolkodik. Adatszolgáltatás helyett visszakérdez, vagy a kibúvót keresi.

Ezt megelőzhetitek, ha az adat-igénylést jó helyre (az adatot kezelő szervnek) külditek meg, és azt precízen fogalmazzátok meg.

A közérdekű adatok hozzáférésével kapcsolatos tudnivalókat megismerhetitek az Ökológiai Stúdió „Üvegzsebkönyv” c. kiadványában. Az érdeklődőknek szívesen megküldjük postán, vagy letölthető az alábbi linkkel: http://civilkontroll.gyor.hu/attachments/article/913/uvegzseb_belso_press.pdf

Az ügyféli bejelentkezéshez szükséges iratminták levehetők az alábbi linkkel: http://civilkontroll.gyor.hu/index.php/uvegzsebkonyv

Ugyancsak itt találhattok mintákat az egyes (önkormányzati-környezetvédelmi) közérdekű adatok lekéréséhez.

A témában a legkomplettebb szolgáltatást az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ által működtetett www.atlatszo.hu weboldal KIMITTUD projektje kínál., amely eddig több mint 2500 közérdekű adatkérés megfogalmazásában (továbbításában, közvetítésében) segédkezett.  A fenti honlapon tájékoztatást kaphattok KIMITTUD rendszer lényegéről, működéséről. A honlap több ezer lehetséges adatgazda címét, elérhetőségét közli, és mintaként kínálja fel az általuk eddig közvetített megannyi adatkikérés levelezését.

A közérdekű adatkikérések gyakorlása, a döntéshozatalban való aktív részvétel nem jogászkodás – hanem egy demokráciában általánosan elvárt cselekvési forma. A demokrácia ugyanis (így tanultuk) aktív, felelős polgárokat feltételez - akik a közügyekben tájékozottak és személyesen akarnak részt venni azok intézésében. Meggyőződésünk, hogy az információs jogok kiteljesedésével javulhat a részvételi demokrácia gyakorlata, nőhet a közfeladatot ellátó szervek átláthatósága, visszaszorulhat a korrupció - és új lendületet kaphat a szolgáltató közigazgatás kiteljesedése.

Csatlakozzatok az Állampolgári Részvétel Hete rendezvényeihez. Mutassuk meg, hogy a részvétel nem csak utópia, hanem a legalapvetőbb közös ügyünk!

Az ÁRH felhívása itt letölthető

                                                          

                                                           Ökológiai Stúdió Alapítvány
                                                           9028 Győr, Vándor u.9. 
                                                           e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.