Akadálymentesítés

Az oldalt üzemelteti:

Támogatók:

Tárhelyet biztosítja:

Látogatottság

4.png2.png0.png2.png5.png
Ma4
Tegnap3
Ezen a héten11
Ebben a hónapban75
Összes42025

Látógató Infó

  • IP címe: 212.52.180.147
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Ki van Jelen

1
Online

2018. április 26. csütörtök, 15:32

Az állampolgárnak, civil szervezetnek ahhoz, hogy részt vegyen egy őt érintő vagy érdeklő eljárásban  információkra van szüksége. Az információkat beszerezheti maga is - ha elolvas minden közleményt, elmegy minden bizottsági ülésre, közgyűlésre…

Ami időigényes és fárasztó, ráadásul sok információt a döntéshozó eltitkol, vagy a lényegét érthetetlenül kódolja.

A civil szervezetek információszerzését hivatott megkönnyíteni – a jelenleg még hatályos- 187/2009.(IX.10.) sz. Kormányrendelet. A rendelet lehetővé teszi a civil szervezetek számára, hogy – regisztrálásuk után – automatikusan elektronikus értesítést kapjanak a működési területüket és tevékenységüket érintő hatósági eljárások megindításáról. Az értesítés után a civil szervezetek maga dönthetik el, hogy miképpen hasznosítják a megkapott információt: mozgósítják az érintett polgárokat, lobbi tevékenységbe kezdenek, esetleg maguk jelentkeznek be ügyfélnek. 

 

A lehetőség tehát adott, a rendszer nagyjából működik is – azonban öt év után sem ismert eléggé. Márpedig tapasztalat, hogy azt a jogot, melyet nem gyakorolunk, a hatalom előbb-utóbb könnyen elveszi. Az Állampolgári Részvétel Hete (is) jó alkalom arra, hogy az erre késztetést érző civil szervezetek – lakossági kapcsolataik erősítése, szakmai munkájuk hatékonyabbá téltele érdekében - regisztráljanak az elektronikus adatbázisba.

Ehhez a civil szervezetnek elektronikusan be kell jelentkezni az adatbázisba. Ami egy kicsit macerás ugyan, de segítséget jelenthet ebben az Ökológiai Stúdió által összeállított magyarázó szöveg. Elérhető az alábbi linkkel: http://civilkontroll.gyor.hu/index.php/reszvetel-a-doenteshozatalban/981-segedlet-a-civil-szervezetek-reszere-az-e-adatbazisba-torteno-bejelentkezeshez

Csatlakozzatok az Állampolgári Részvétel Hete rendezvényeihez (2014. szept. 22-28.). Mutassuk meg, hogy a részvétel nem csak utópia, hanem a legalapvetőbb közös ügyünk!

 

 

Az ÁRH felhívása itt letölthető