Akadálymentesítés

Az oldalt üzemelteti:

Támogatók:

Tárhelyet biztosítja:

Látogatottság

4.png2.png0.png2.png5.png
Ma4
Tegnap3
Ezen a héten11
Ebben a hónapban75
Összes42025

Látógató Infó

  • IP címe: 212.52.180.147
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Ki van Jelen

1
Online

2018. április 26. csütörtök, 15:20

Üvegzsebkönyv

Tudnivalók

Az „üvegzseb” a köztudatban leginkább a közpénzek és a köztulajdon (fel)használásának nyilvánosságát, a közfeladatot ellátó szervek működésének  átláthatóságát jelzi. Egy működő demokráciában ugyanis alap-vető elvárás, hogy bárki követhesse, miképpen bánnak a köz pénzével, kik és hogyan intézik a köz ügyeit. Ez a hatalom feletti ellenőrzésnek (a civil kontrollnak) a lényege  - ami viszont elképzelhetetlen az aktív, jogaikat gyakorló polgárok nélkül.

Az „Üvegzsebkönyv” közérthetően világítja meg az információs jogok jelentőségét és szakmai-jogi hátterét. A brosúra címe ugyan Nyugat-dunántúlra utal - a közérdekű adatkikérések gyakorlása, a döntés­hoza­tal­ban való aktív részvétel azonban nem régiókhoz kötött jogászkodás – hanem egy demokráciában álta­lánosan elvárt cselekvési forma. A demokrácia ugyanis (így tanultuk) ak­tív, felelős polgárokat felté­te­lez - akik a közügyekben tájékozottak és személyesen akarnak részt venni azok intézésében.

A kiadvány:

  • közvetlenül a civil szervezeteket és a polgárokat szólítja meg,
  • az általános adatbeszerzési tudnivalók után önálló fejezetben foglalkozik az önkormányzatok működéséhez kapcsolódó nyilvánossággal,
  •  részletesen tárgyalja az adatkezelő szervek aktív információs (közzétételi) kötelezettségeit, 
  • az Aarhusi Egyezmény szellemének megfelelően foglalkozik a nyilvánosság döntéshozatalban való részvételi lehetőségeivel, korlátaival is.

A közérdekű adatkérések és döntéshozatalban való társadalmi részvétel gyakorlatát segíti a brosúra  „Iratmintatára” (a minták is letlthetők, felhasználhatók).   

Az „Üvegzsebkönyv” a Norvég Civil Támogatási Alap „Jogod van!” c. projektje keretében született. Reményeink hasznos segédlet lehet az információs jogok kiteljesedéséhez, a civil kontroll erősödéséhez. Ezzel javulhat a részvételi demokrácia gyakorlata, visszaszorulhat a korrupció, nőhet a közfeladatot ellátó szervek átláthatósága és új lendületet kaphat a szolgáltató közigazgatás kiteljesedése.

További információ:

Ökológiai Stúdió Alapítvány

9028 Győr, Vándor u.9.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Üvegzsebkönyv megnyitása:

 

 

Mellékletek:
Fájl letöltése (uvegzseb_belso_press.pdf)Üvegzsebkönyv[ ]569 kB
 
 Tudnivalók

 

Az Iratmintatár Kalas György: a „Nyugat-dunántúli Üvegzsebkönyv c. ismeretterjesztő brosúrájának a melléklete és a 40 minta nagyrészt a Reflex Környezetvédő Egyesület Jogsegély­szol­gá­la­tá­nak eredményes beavatkozásainak dokumentumainak felhasználásával készült. A neveken változtattunk – így az esetleges hasonlóság alighanem véletlen lehet.

Az „Üvegzsebkönyv” a Norvég Civil Támogatási Alap „Jogod van!” c. projektje keretében született és ingyenes lakossági segédanyagként került kiadásra. Szövegének és iratmintáinak ettől eltérő (pl. továbbközlési) célból való felhasználása csak az Ökológiai Stúdió Alapítvány hozzájárulásával lehetséges.

Az Aarhusi Egyezmény szakmai magyarázata és az ahhoz kapcsolódó EU-s és hazai jogi anyagok szö­vege megtalálható a Kalas György:„Szárba szökkent Aarhus” c. kiad­ványában. Kérésre postázzuk. 

További információ:

Ökológiai Stúdió Alapítvány

9028 Győr, Vándor u.9.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Iratmintatár megnyitása:

 

Mellékletek:
Fájl letöltése (Iratmintatár.doc)Iratmintatár[ ]285 kB